Geçmişi Hatırlamak: 13 Ağustos 1521

Her yıl, 15 Eylül’den 15 Ekim’e kadar, insanlar Amerika Birleşik Devletleri’nde Hispanik Miras Ayını kutlarlar. Bu yıl 2021’in 500’ü işaretlediğini hatırlayalım.NS Meksika’nın başkenti Tenochtitlan’ın düşüşünün yıl dönümü. Modern bir yazıt bu olayı işaret ediyor.

13 Ağustos 1521’de Cuauhtémoc tarafından kahramanca savunulan Tlatelolco, Hernan Cortes’e düştü. Bu ne bir yenilgi ne de bir zaferdi. o oldu bugün meksika olan mestizo halkının acılı doğumu” (Wikimedia. Resim Thelmadatter tarafından.)

Bunun Yeni Dünya’daki İspanyol mirasının başlangıcını işaret ettiği iddia edilebilir. Aynı zamanda Mexica’nın bildiği gibi dünyanın sonunu da işaret ediyordu. Meksika Havzası’nda bulunan ve şimdi Sömürge dönemi Mexico City’nin ve Meksika’nın modern başkentinin altında gömülü olan Tenochtitlan, 8 Kasım 1519’da Hernan Cortes geldiğinde dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi. harabeye dönmüş ve Koloni dönemi başlamıştı.

Sonraki yarım bin yılda şehir genişledi. Büyük caddeler, bugün hala mevcut, bir zamanlar Tenochtitlan’ı Texcoco Gölü kıyılarına bağlayan eski Temas öncesi yolları takip edin. Başkanlık sarayı ve ana katedral ile Templo Mayor’un kalıntılarından sadece birkaç blok ötede bulunan antik başkentin merkezi, yeni bir ulusun kalbine dönüştü.

Houston Doğa Bilimleri Müzesi’nin antropoloji koleksiyonları, Gentling kardeşlerin sanat eserlerini içerir. Bu ikiz kardeşler Tenochtitlan’da geçen sahneleri boyadılar ve bir zamanlar Tenochtitlan’ın silüetini tanımlayan yapıların ayrıntılı ölçekli modellerini yaptılar.

Bir festival için hazırlanıyor. Templo Belediye Başkanı arka planda görülebilir. Stuart ve Scott Gentling tarafından boyama. Görüntü, Houston Doğa Bilimleri Müzesi’nin izniyle.
Gentling kardeşler tarafından yapılan Templo Mayor modeli. Görüntü, Houston Doğa Bilimleri Müzesi’nin izniyle.

13 Ağustos 1521’de, son Aztek hükümdarının ele geçirilmesiyle, Conquistadores, Aztek kültürünü bağımsız bir siyasi ve kültürel varlık olarak sona erdirdi. Yukarıda bahsedilen yazıtın da belirttiği gibi, bugün Meksika olan mestizo halkının acılı doğumuna işaret ediyordu.

İspanyol kültürü kutlanmalıdır. Ancak, okyanusun bu tarafında Hispanik kültürünün ortaya çıkmasıyla birlikte Yerli kültürlerin de ortadan kalktığını gözden kaçırmamalıyız.

Kutlarken aynı zamanda anmalıyız.

Gentling Brothers sanat eserlerine bir kez daha bakmak için bu geçmiş makaleye bir göz atın.

READ  HMNS'de Otizm Araştırmaları ile Değişimi Baş döndürücü