İki Japon Feneri – Açığa Çıktı

Müzenin 1904’te Ravenhill Konağı’nın dışındaki Japon fenerleri.

Son yazımda, Expedition dergisinde geçenlerde yayınlanan iki fenerin Zōjō-ji tapınağı 1919’da Bayan Richard Waln Meirs’den müzeye gelmişti. Trescher girişinin dışındaki fenerlerin fotoğraflarını çekerken, müzenin dışında başka fotoğraflar var mı diye merak ettim.

Kurul tutanaklarımıza baktım ve 20 Mayıs 1919’dan bir kayıt buldum, yazıyordu:

“Bay[s]. Richard Waln Meirs, depoya iki Japon tapınak fenerini yerleştirdi. Bunlar 34’te kurulduinci Oditoryuma sokak girişi. ”

Bunu okuduğumda, onları orijinal konumlarında gösteren bir tane bulup bulamayacağımı görmek için hemen hava fotoğrafları arşivime gittim. buldum 1929 tarihli oditoryumun dışını gösteriyor ve kesinlikle oradaydılar! (fotoğrafın altında görünür). Ben de buldum 1931’den fotoğraf Rotunda’ya en yakın olanı görülebiliyor ve bazı arabalarla çevrili.

1929’da Harrison Auditorium’un dışındaki fenerler

Bağışçının adını öğrendiğime göre Arşivciye Bayan Richard Waln Meirs ile aralarında herhangi bir yazışma olup olmadığını sordum. George Byron Gordon, o sırada müzenin müdürü. Belki de nasıl elde edildiklerinden bahsetmiş olabilir.

Bayan Meirs, 7 Mart 1919 tarihli Gordon’a yazdığı bir mektupta fenerlerin kökenlerini şöyle özetledi:

“Onlar çok eskidirler ve o dönemde yıkılan Budist Tapınaklarından birindendirler. 1891 Büyük Depremi ve bu ülkeye biz Japonya’dayken amcam Bay Walker tarafından gönderildi. “

Bahsedilen Bay Walker: Robert Jarvis Cochran Walker Japonya’da bağlantıları olan önemli bir politikacı ve iş adamı. Onun içinde ölüm yazısı “Seyahatten hoşlandığından ve birkaç kez yurtdışına seyahat ettiğinden, bir veya iki kez dünyanın dört bir yanına seyahat ettiğinden ve birkaç ayını Çin ve Japonya’da geçirdiğinden” bahsedilir. O da bir gezi günlüğü bu onu 1880’lerin sonlarında kuzenlerinden biriyle Japonya’ya yerleştiriyor. Yazışmalarda ayrıca fenerler Amerika’ya vardıklarında, fenerlerin Ravenhill evi konak Anne Marie Weightman Penfield, bir zamanlar dünyanın en zengin kadınlarından biri olan. Özel bir konutun dışına yerleştirildiklerini merak ederek Ravenhill’de biraz araştırma yaptım ve bunun Germantown’da olduğunu ve satıldığını ve okula dönüştürüldüğünü öğrendim. Grace Kelly film yıldızlığına gitmeden önce katıldı ve telif. Daha da şaşırtıcı olanı, East Falls Tarih Derneği’nin web sitesinde bulduğum 1901’de Ravenhill konağını gösteren bir fotoğraftı. her iki tarafta fenerler! (en sağdakini en kolayı seçebilirsin, diğeri verandanın sol tarafındaki bir ağacın arkasına saklanıyor)

Ravenhill Konağı – 1901 – Fenerler sadece görülebiliyor sundurmanın iki yanında

Fenerlerin hikayesi şimdi odak noktasına geliyordu. 1705 yılında şogunluğun annesi Keisho-in onuruna yaratılanlar, 19. yüzyılın sonlarında meydana gelen bir depremde hasar görene kadar Zōjō-ji tapınağına yerleştirildiler. Robert Jarvis Cochran Walker onları yurtdışına seyahat ederken temin etti ve onları Ravenhill malikanesine yerleştirildikleri eyaletlere, daha sonra da ikametgahına geri gönderdi. William “kinin kralı” Weightman ve Anne Marie Weightman Penfield’ın babası. William Weightman 1904’te öldü ve Ravenhill, 1910’da onu Philadelphia Başpiskoposluğu’na vermeye karar veren kızına geçti.

Frederick WG Peck’in Stoner Avlusu için bir planı, fenerlerden birinin yerini gösteriyor.

1919’da binanın başpiskoposluk dönemine devredilmesi için son hazırlıklar yapılırken Bayan Richard Waln Meirs, George Byron Gordon ile müzenin dışında sergilenmesi konusunda temasa geçti. Mekanın tadilatının bir parçası olarak Trescher girişine taşındıkları 1932 yılına kadar kaldıkları binanın batı tarafındaki oditoryumun dışına yerleştirildiler. Bu noktada Gordon vefat etmişti ve müzede Japon sanatının küratörü yoktu ve fenerlere hiçbir zaman uygun bir erişim numarası verilmedi. Bir şekilde belirsizliğe girdiler. Zaman zaman personelin Çinli olduklarını düşündüğü veya sadece “antika fenerler” olarak bahsettiği evrak işlerinde ortaya çıkıyorlar. Bir tanesi şu anda feshedilmiş olan Ticaret Müzesi’nde Pennsylvania Bahçıvanlık Derneği tarafından düzenlenen bir çiçek gösterisine ödünç verildi.

READ  Mafya babası John Dillinger'ın Çalınan Polis Arabası 150.000 Dolara Satıldı

Yıllar sonra fenerlerden biri tahrip edildi ve müze onu içeri getirdi (bazen 1970 civarında). Stoner Avlusu’nda (1999 civarında) yeni inşaat yapıldığında, diğer fener iç avluya taşınmıştır. Bir koruma projesi 2018’de güvenli bir şekilde muhafaza edilmek üzere içeri taşınana kadar orada kaldı.

Müzenin iç avlusunda görünen Japon fenerlerinden biri.

Ek olarak, son zamanlarda büyük olasılıkla fenere ait olan bir dizi büyük çan keşfedildi. Sonraki araştırmalar Japonya’da Jarvis Walker tarafından nasıl tedarik edildikleri ve ABD’ye gönderildikleri hakkında daha fazla bilgi verebilir. Şimdilik, neredeyse 100 yıldır müze ziyaretçilerini selamlayarak, günlerini tekrar güneşte (tabiri caizse) bekliyorlar.

Bu gönderideki fenerler hakkında daha fazla bilgi için Expedition Magazine’in İlkbahar 2019 sayısında Yoko Nishimura tarafından yazılan “Tokugawa Eserlerinin Hikayesi: Penn Müzesindeki Japon Cenaze Fenerleri” bölümüne bakın.