Norveç’te 400 Yıllık Ahşap Kutuda Balmumu Bulundu

OSLO, NORVEÇ-Gizmodo Oslo’daki Kültür Tarihi Müzesi’nden araştırmacıların, 2019 yılında Norveç’in Breheimen Ulusal Parkı’ndaki Lendbreen dağ geçidi boyunca buzul buzunu eritirken keşfedilen iyi korunmuş bir tahta kutunun içindeki balmumu mumlarının kalıntılarını tespit ettiğini bildirdi. Kutunun kapağı deri kayışlarla kapalı tutuldu. Kutuyu yapmak için kullanılan çam, MS 1475 ile 1635 arasına tarihlenen radyokarbondandı. Araştırmacılar, bu kutuları, pahalı olan mumları ana çiftliklerinden yazlık dağ otlaklarına taşımak için kullandılar. Spartalı yazlık mahallelerde, mumlar geceleri tek ışık kaynağı olurdu. Lendbreen geçidinin eriyen buzlarından elde edilen diğer eşyalar arasında Viking mızrakları, yün tunik, at kar ayakkabıları, eldivenler, ayakkabılar, bastonlar, bıçaklar, köpek tasmaları ve köpek kalıntıları yer alıyor. Kutunun ilk keşfi hakkında daha fazla bilgi için “Erime Mevsimi”ne gidin.

READ  Çalışma Orta Çağ Avrupa'nın Paylaşılan Kültürünün Hızla Yayıldığını Öneriyor