Parian figürlerinin toplanması – Evler ve Antikalar

Sheykel, Viktorya döneminin en önemli sanatı olarak görülüyordu – binalarda heykel, parklarda heykel, her yerde heykel vardı ve Parian, kamusal heykelleri özel iç mekanlara getirdi” diyor uzman Paul Atterbury, Parian’ın neden yeni bir seramik malzeme geliştirildiğini açıklıyor. 1840’larda tanınmış heykellerden çok sayıda küçük kalıp yapmak çok büyük bir hit oldu.

Popülaritesine rağmen, Parian’ı kimin icat ettiğini kimse bilmiyor. Minton veya Copeland mıydı, yoksa T & R Boote adlı şimdi unutulmuş bir şirket miydi? Paul, “1850’lerin dergilerine geri dönseniz bile kimse aynı fikirde değildi” diyor. ‘Parian’ terimi ilk olarak Minton tarafından icat edildi ve Yunanistan’ın Paros adasından gelen mermeri ifade ediyor. Diğer fabrikalar onu çeşitli isimlerle adlandırdı: Copeland’da ‘Heykelci Porselen’ ve Wedgwood’da ‘Carrara’, ancak Parian birkaç yıl içinde hüküm süren terim oldu.

Venüs ve oğlu Cupid’in 1861 tarihli Minton Seladon Parian heykeli

Yüksek sıcaklıkta iki kez pişirilen felspatik (feldispat – sert kaya oluşturan mineraller içeren) sert hamurlu bir porselen olan Parian, pürüzsüz, delinmez bir yüzeye sahip sert, kremsi beyaz renkli bir gövdeye sahiptir. Hem heykeltıraşlar hem de alıcılar için madde büyük bir çekiciliğe sahipti. ‘Ana erdemi, Sevr veya Derby bisküvi porselenlerinin aksine, yüzeyin kiri emmemesiydi. Ve cilalamanız gerekmediği için modellemenin tüm detayları çok keskin kalıyor,” diyor Paul.

İyi topuklu Viktorya halkı, evlerinde heykel yapmak istedi ve John Bell ve Carlo Marochetti gibi 19. yüzyılın en iyi heykeltıraşları için, son teknoloji ürünü madde için açık ticari teşvikler vardı. Paul, “Baskı resim için neyse heykel yapmaktı” diyor. “Ve zamanlarının tüm Henry Moore’ları, önemli eserlerinin Parian’da üretilmesi için acele ettiler.

bunu da beğenebilirsin Viktorya dönemi bahçe mezarlıklarının tarihi

READ  Regent's Park'ta bir John Nash mimarisi Regency evi

Çoğaltma haklarını bir üreticiye satarlardı ve bu nedenle ne zaman bir parça satılsa başarılı oldular.’ Ünlü heykellerin Parian versiyonları da Sanat Birlikleri tarafından geniş çapta desteklendi. Bu abone kuruluşlar, kazananlara nakit yerine sanat eserlerinin verildiği piyangolar düzenledi.

Muazzam kamu komisyonları, daha ileri bir teknik buluş sayesinde ölçek olarak doğru bir şekilde azaltılabilir: 1844’te patenti alınan Benjamin Cheverton Reduction adlı bir cihaz. Makine – bir tür mekanik pantograf. 1851 Büyük Sergisinde, büyülenmiş kalabalıklar bu makinenin günlük gösterilerini izledi.

adı verilen devasa bir heykeli görmek için akın etti. Yunan Köle, Amerikalı heykeltıraş Hiram Powers tarafından. “İkonik bir figürdü ve insanlar onu evlerine götürmek istediler, bu yüzden bir dizi şirket hızla çok sayıda satılan küçük Parian versiyonlarını üretmeye başladı.”

1860’lardan 1920’lere kadar şık evlerin fotoğraflarına bakın ve masalarda ve şömine raflarında gururla sergilenen zarif beyaz Parian figürlerini göreceksiniz. Paul, “Bronzun size sunduğu tüm yelpazeye sahip olabilirsiniz: karmaşık gruplar, binicilik figürleri, çocuklar, haberlerdeki insanların portre büstleri, tarihi figürler ve antik heykellerin küçültülmüş versiyonları” diyor.

Bir Minton Parian erkek grubu, 19. yüzyıl

Parian, mermeri taklit etmek için genellikle beyaz bırakıldı, ancak bazıları gövdeden renklendirildi, bazı yüzeyler boyandı ve bazıları sırlandı. Çoğu figür 20-30 cm’dir, ancak boyutlar daha büyük olabilir. Parian, ateşleme işlemi sırasında yaklaşık yüzde 25 küçülür, ‘bu nedenle, üretim maliyeti ve insanların ne ödeyeceği sorusuna geldi’.

Viktorya döneminin Parian tutkusu öyleydi ki, birkaç on yıl içinde 200 kadar şirket bunu ürettiğini iddia etti. En çok satan figürlerden biri – John Bell’s dorothea – 1847’de 2 gine fiyatla piyasaya sürüldü ve 1920’lerin başında hala sipariş verilebilir. Modeller genellikle heykeltıraşın adını, figürün adını ve yapımcının işaretini taşır, ancak daha sonraki birçok figür işaretlenmeden bırakılır ve bu nedenle atfedilmesi imkansızdır.

READ  Rudyard Kipling'in Doğu Sussex'teki tenha evi

bunu da beğenebilirsin İngiliz porselen tarihi

Parian’ın büyük popülaritesinin bir ölçüsü, Wellington Dükü ölüme yakınken geldi. Carlo Marochetti, Minton’a Dük büstünü Parian’da çekerlerse milyonlar kazanabileceklerini söyledi ve üreme hakları için göz kamaştırıcı 10.000 sterlin talep etti. Minton ödemeyi reddetti. Ancak ilk etapta böyle bir meblağ istemeye cesaret etmesi, büyük zamanlayıcıların beklentilerini gösteriyor” diyor Paul.

Parian figürlerinin bugünkü fiyatları, değişen modaları ve 19. yüzyıl sanat eserlerine olan talepteki genel düşüşü yansıtıyor. Bu, dikkatli alıcılar için bir fırsat anlamına geliyor: Harika bir dekoratif figür yelpazesi, şimdi yirmi ya da otuz yıl öncesine göre yarı fiyatına. 19. yüzyıl heykeltıraşlarının eserleri çok arzu edilir. Adı belli bir üretici tarafından iyi durumda olan daha büyük rakamlar 500 sterlinin üzerine çıkabilir, ancak çoğu 100-300 sterlin aralığındadır,’ diyor Paul.

‘İnce modelleme, iyi dökülmüş ayrıntılar ve pürüzsüz, mermer benzeri bir yüzey arayın ve kareli parmaklar ve parmaklar sağlam. Parian sert bir malzemedir, ancak kırılmaları düzeltmek zordur. Parian’da hiçbir şeyin benzersiz olmadığını unutmayın, bu yüzden sevdiğiniz bir figürü kırılmış görürseniz, bir yerlerde başka bir figür daha vardır; Sadece bulman gerek.’