Stonehenge’in Kökenleri Üzerine Yeni Düşünceler

Galler Waun ÇimLONDRA, İNGİLTERE — Londra Üniversitesi Koleji’nden Mike Parker Pearson liderliğindeki bir araştırma ekibi tarafından batı Galler’de, Preseli Tepeleri’ndeki antik bluestone taş ocaklarının yakınında Neolitik taş çemberin izleri keşfedildi. Bilim Dergisi bildiri. Parker Pearson, Waun Mawn adlı sahada sadece dört bluestone monolitinin kaldığını söyledi. Kazı, kalan dört monolitin tahmini 30 ila 50 taştan oluşan daha büyük bir dairenin parçası olduğunu gösteren altı boş taş deliği ortaya çıkardı. Bu deliklerdeki odun kömürü ve tortuların tarihlenmesi, dairenin M.Ö. 3600 ile 3200 yılları arasında inşa edildiğini gösteriyor. Radyokarbon tarihleri, Waun Mawn’da MÖ 3000’den 2000’e kadar hiçbir faaliyet olmadığını gösteriyor Araştırmacılar Waun Mawn’daki bulgularını Stonehenge’deki mavi taşlarla karşılaştırdığında, Yaklaşık 175 mil uzakta bulunan Stonehenge mavi taşlarından birinin şeklinin Waun Mawn’daki boş bir ize uyduğunu ve bu delikte bulunan taş parçalarının Stonehenge’deki taşla aynı türden kaya olduğunu buldular. Parker Pearson, hem Waun Mawn hem de Stonehenge’i çevreleyen hendek yaklaşık 360 fit çapında ölçülüyor ve her iki anıt da yaz ortası gün doğumunda hizalandı. O ve ekip üyeleri, Waun Mawn anıtının MÖ 3000 civarında Salisbury Ovası’nda sökülüp yeniden dikildiğini öne sürüyorlar, belki de burayı kullanan insanlar batı Galler’den ayrılıp yeni bir bölgeye göç ettikleri için. Stonehenge’de bu dönemde gömülü insanların izotopik analizi, bunların yaklaşık yüzde 15’inin batı İngiltere’den geldiğini gösteriyor. Bu araştırmayla ilgili orijinal bilimsel makaleyi okumak için şu adrese gidin: Antik dönem. Stonehenge’in megalitleri hakkında son zamanlarda yapılan diğer araştırmaları keşfetmek için “Epic Oranlar” a gidin.