Tarihi Coğrafyada Etkili Bir Figürü Onurlandırmak

Kilitlenme, çoğumuzun içinde yaşadığımız alanları düşünmesine neden oldu. İş yerlerimiz veya evlerimiz günlük alışkanlıklarımızı, diyetlerimizi, yapılarımızı, ulaşımı ve etkileşimde bulunduğumuz insanları nasıl etkiliyor? Bu sorular yeni bir şey değil, ancak bu tür konulara karşı duyarlılığımız her zamankinden daha keskin hale geldi.

Bu arka plana karşı, Mercury Serisinden yeni bir kitap – Paylaşım Alanları: Sherry Olson Onuruna Yazılar, Profesör Robert Sweeny tarafından düzenlenen – hemen herkesin ilgisini çekmelidir. Profesör Olson’un araştırmasının merkezinde, 45 yılı aşkın süredir uzayı keşfetme ve anlama arayışı yatıyor ve çalışmaları, o zamandan beri yeni nesil akademisyenleri harekete geçirdi.

1980’lerde ve 1990’ların başında Sherry, öğrencileriyle birlikte araştırmacıların yakınlaştırıp uzaklaştırmasını ve böylece niteliksel olarak farklı türde bir kentsel tarihi coğrafya yazmaya başlamasını sağlayacak veritabanlarının çoğunu yarattı.

Kitap aşağı yukarı kendi kendini yazdı. Çünkü oldukça erken bir zamanda yapmaya karar verdiğim şey, kitabı okuyarak Sherry’nin kendi yaşam tarihinin yeniden inşasını yaratmaktı.

– Profesör Robert Sweeny, Memorial Üniversitesi ve Université du Québec à Montréal

Sherry Olson ve ekibinin mekanı sokak sokak ve ev ev anlamaya yönelik ortak çabaları bu kitapta mükemmel bir şekilde anlatılıyor. Kentsel ve tarihi coğrafya üzerine bir dizi makale derleyen, gerçek anlamda işbirliğine dayalı bir girişimdir. Binaların sahibi kim? Onları kim kiralar? Altyapıyla nasıl ilişki kurarlar? Bu kitapta pek çok soru var, ama pek çok yanıt da var. Ve okuyucunun ana ilgi alanlarına bakılmaksızın, veriler büyüleyici.

Zamanda bir adım, diğeri uzayda – ki olması gerektiği gibi. Montréal genellikle araştırmamın konusuydu. Les Archives nationales’ı ziyaret ederken, arada sırada kiminle karşılaşmalıyım, ama Sherry Olson. Ya da Main yakınlarındaki kaldırımda, orada, gülümseyen yüzü doğaçlama bir sohbet için hazır. Ne kadar dostane bir yüz ve ne kadar bilimsel bir girişim! … Tarihi coğrafyanın en iyilerinden birinin şerefine.

– John Willis, emekli küratör, Kanada Tarih Müzesi

Hiç şüphe yok ki bu kitap, Montréal’i seven herkesin özellikle ilgisini çekecek. Köyün zaman içinde nasıl geliştiğini ve geliştiğini hiç merak ettiniz mi? Angélique Archambault’un ayak izlerini takip ederek şehrin otelcilik endüstrisinin tarihini keşfetmek mi yoksa Protestanların ve Katoliklerin kentsel çevre üzerindeki etkisi üzerine bir çalışma okumak mı istediniz?

READ  İlk baskı Beatrix Potter kitaplarının toplanması

Renkli haritalarla güzelce resmedilen bu kitap, coğrafi bilgi sistemleri veya CBS meraklılarını memnun edecek. Çok sayıda harita ve resim sayesinde okuyucu, Québec City’deki bir asırdan fazla süren evliliğin evriminden Trois-Rivières halkının köklerine kadar her şeyi izleyebilir ve Yeni Zelanda ve Chicago’da kullanılan Sherry’nin yaklaşımının örneklerini görebilir. .

Sherry, uzun kariyeri boyunca birçok yönden zengin ve çeşitli alanları işgal etti ve paylaştı. Coğrafya, tarih, demografi ve sosyoloji ile ilgili disiplinler arası alanlardan başlayarak, içinde yaşadığımız ve atalarımızın yaşadığı dünyayı da kapsayacak şekilde genişleyerek onları farklı şekillerde destekliyor ve şekillendiriyor. Nihayetinde disiplin sınırı olmayan bir çalışma alanıdır.

– Profesör Danielle Gauvreau, Concordia Üniversitesi

Veriler, rakamlar, zaman ve mekân aracılığıyla dünyayı farklı bir şekilde kavramanın bir yolunu sunan ve renk, illüstrasyon ve insanlık açısından zengin olan bu kitap, tüm ilgi alanlarına sahip okuyucuları kesinlikle memnun edecektir.

Pierre M. Desrosiers, Kanada Tarih Müzesi’nde Mercury Series’in editörü ve Merkezi Arkeoloji Küratörüdür.

• Kopyanızı alın bugün.
  • Hakkında daha fazla bilgi edinin Mercury Serisi.

Kitap lansmanını izleyin Ottawa Üniversitesi Basın YouTube kanalında.