İmparatorluk Seramikleri Toplama | Evler ve Antikalar

Ekim 2017’nin başlarında bir gün, Sotheby’s Hong Kong müzayede odasının 5. lotu, Le Cong Tang Collection’dan bir Ru guanyao fırça yıkayıcı satışa çıktığında bir sessizlik çöktü. En az 900 yıllık küçük, abartısız kase, odanın etrafındaki ekranlardan hafifçe parıldıyordu. Yuvarlak sığ formunda şiirsel olarak basit ve tipik bir mavi-yeşil ‘buz çatırtısı’ sır ile kaplanmış, 17. yüzyıl Çinli sanatçı Gao Shiqi’ye göre ‘yağmurdan sonra gökyüzünün mavisine’ yaklaştığı söylenen bir renk.

Dünyada bilinen sadece 87 Ru eşyasından biri olan ve özel ellerde bulunan dört Ru gemisinden biri olan bu inanılmaz derecede nadir Çin seramiğinin, yıldızlı statüsüne uygun bir fiyat alacağına dair bir tahmin yoktu, sadece bir beklenti vardı. Sotheby’nin Londra’daki Çin sanat eseri departmanını yöneten Robert Bradlow, “Fırçalı yıkayıcının satışı 20 dakikadan fazla sürdü, satış odasında hareketlilik oldu, ancak sonunda iki müşterinin telefonda birbirlerine teklif vermesiyle sona erdi” diyor. . 25 yıllık kariyerinde sadece beş Ru eşyası ele aldı.

Çekiç nihayet 28.2 milyon sterline düştüğünde, Sotheby’s ekibi bir Çin seramiği için yeni bir dünya müzayede rekoru elde etmekten çok mutluydu. Sadece 13 cm çapındaki küçük fırça yıkayıcı, Doğu Çin’i MS 960’dan 1279’a kadar kontrol eden hem Kuzey hem de Güney Song Hanedanlarını içeren Song (Sung olarak telaffuz edilir) Hanedanlığı döneminden inanılmaz bir şekilde kurtuldu.

Alimler, kaligrafik tomarlar ve tablolar üzerinde çalışırken fırçalarını durulamak için bu tür kaseleri kullandılar ve bu örnek, Ru fırınının aktif olduğu çok kısa bir süre boyunca Kuzey Şarkısı’nın egemenliği altında 1086 ile 1106 yılları arasında yapıldı. ‘Ru fırını, resmi seramikler yapan Jun, Guan, Ding ve Ge Fırınları da dahil olmak üzere, dönemin ‘Beş Büyük Fırını’nın en iyisiydi. [guanyao in Chinese] Song mahkemesinde kullanın,’ diye açıklıyor Robert Bradlow.

READ  Coronation Hatıra Eşyası Toplama - Evler ve Antikalar

bunu da beğenebilirsin mavi ve beyaz çinilerle nasıl süslenir

MS 960’dan 1127’ye kadar Kuzey Song Hanedanlığı döneminde, toplum kalıtsal aristokratlar tarafından yönetilmekten, bilgin-yetkililerden oluşan merkezi bir bürokrasi tarafından yönetilmeye geçti. Bradlow, “Ru eşyaların mütevazı görünümü, biçim, sır ve rengin sadeliği, kendilerini resim ve kaligrafi yoluyla ifade eden bilim adamları tarafından ödüllendirilen zamanın belirli bir estetiğini yansıtıyor” diyor. ‘Bugün bu parçalara bakarsanız, bunlar 20. yüzyılın başlarında Bernard Leach ve Shoji Hamada gibi çömlekçiler tarafından savunulan modern seramik estetiğinin öncüleridir.’

1980’lerin başlarından itibaren, fırça yıkayıcı Tayvan’daki Hongxi Müzesi’ne aitti, ancak 2000 yılında, mali bir krizin ortasında, görkemli görünümünü güçlendirmek için diğer bazı Song Hanedanlığı seramikleriyle birlikte Taipei merkezli varlıklı işadamı Cao Xingcheng’e satıldı. on yıllar boyunca inşa edilen Çin çanak çömlek koleksiyonu. Xingcheng, diğer 14 antik Çin seramiğiyle birlikte fırçalı yıkayıcıyı Sotheby’s’e gönderdi. ‘Song Hanedanlığı’nda ana akım bir din haline gelen Zen Budizmi açısından Song porselenini takdir etmelisiniz. Zen, yaşamdaki sadelikle ilgilidir ve Ru eşyalarının tümü minimalist estetiktir’ dedi.

İmparatorluk seramikleri

Antiques Roadshow’un Asyalı uzmanı John Axford da bu efsanevi parçanın satışına tanık olmak için Sotheby’s satış odasındaydı. Güzel bir şey miydi? “Güzellik, bakanın gözündedir,” diye diplomatik bir şekilde yanıtlıyor. ‘Söyleyebileceğim şey, bunun son derece nadir ve önemli bir kültürel nesne olduğu, dolayısıyla yüksek değeri olduğu. Çinliler yeşim ve kil gibi malzemelere her zaman hayran olmuşlardır ve Song Hanedanlığı seramik dahil sanatlar için altın bir dönem olmuştur.’

bunu da beğenebilirsin meyve ve sebze seramikleriyle teşhirler yaratın

1720’lerde İmparator Yongzheng’in tüm Çin İmparatorluğu hazinelerini kaydetmek için 24 boyalı parşömen görevlendirdiğini de ekliyor. Bunlardan sadece ikisi hayatta kaldı, biri British Museum’da, diğeri Victoria ve Albert Müzesi’nde. Axford, ‘Song Hanedanı seramikleri bu tomarlarda kayıtlı, çünkü Çin seçkinleri tarafından her zaman ödüllendirildiler’ diyor.

READ  Antika sayvanlı karyolalar: neden bu kadar özeller ve nereden satın alınırlar?

1937’de, koleksiyonu şu anda British Museum’da bulunan büyük İngiliz Çin seramik koleksiyoncusu Sir Percival David, Ru mallarının ‘…İmparatorun sözleriyle “şafakta yıldızlar kadar nadir” olduğunu söyledi. Yaklaşık 1000 yıllık bir tarihe tanıklık etmiş bir kase için oldukça şiirsel.