Kendi Seslerinden: Kanadalı Gaziler ve Ailelerinden Hikayeler

22 Ekim 2021

Britton Smith – Smith Ailesinin İzniyle

Her savaş, eve yeniden bütünleşme ve tanınma sürecine gelen bir gaziler topluluğu üretir. Sivil hayata nasıl geri döndüler? Gaziler olarak zorlukları ve faydaları nelerdi? Çatışma hayatlarını ve esenliklerini nasıl şekillendirdi?

İkinci Dünya Savaşı gazileri ve sonraki çatışmalar, Kanada’da siyasetten ticarete ve kültüre kadar hayatın her alanına önemli katkılarda bulundu ve yapmaya devam ediyor. Brian Dickson, Lincoln Alexander ve Barney Danson da dahil olmak üzere bazı gaziler ulusal figürler haline geldi. Çoğu, savaşın kesintiye uğrattığı özel hayatlarına devam etti. Hepsinin hikayesi anlatılmalı.

Müze yıllardır asker kadın ve erkeklerin anılarını kayıt altına alıyor olsa da, Kendi Seslerinde kapsamlı bir askeri tarih arşivi geliştirmek için acil bir çabayı yansıtıyor. Bu proje, hizmet edenlerin sözlerini yakalamanın yanı sıra, aile üyelerinin seslerini de içermesini bir adım öteye taşıyor.

Bu hikayelerden biri A. Britton Smith’inkidir. 1944’teki Normandiya Savaşı sırasında ciddi şekilde yaralanan Bay Smith, Kanada’nın kalan birkaç İkinci Dünya Savaşı gazisinden biridir. 13 Mayıs 2021’deki 101. doğum gününde, Savaş Müzesi tarihçisi Dr. Andrew Burtch, yalnızca Bay Smith’in savaş zamanı deneyimlerini değil, aynı zamanda Kanada’ya dönüşünü ve bir aile babası, iş lideri ve hayırsever olarak hayatını da ele geçirdi.

Yiğitlik için Askeri Haç’a layık görülmesine rağmen, Bay Smith – neslinin çoğu gibi – hizmeti konusunda ihtiyatlı olmaya devam ediyor. Karısının da savaşta Kızılhaç şoförü olarak görev yaptığını belirterek, röportajında, çocukları onun hizmetinden gurur duysalar da, “Önemli bir şey değildi. Diğer herkesin babası da hizmet etti.”

Bay Smith’in üç çocuğundan gelen dönüştürücü bir hediye sayesinde Savaş Müzesi, İkinci Dünya Savaşı gazilerini ve daha yakın tarihli çatışmaları tanıyacak ve anacak bu eski projeyi başlattı.

READ  Londra'da Viktorya döneminden kalma bir kır evi

Bay Smith’in çocukları için onların cömert katkıları, babalarını onurlandırmak ve kutlamak için bir fırsattır ve düşmüş askerleri onurlandırmaya verdiği değeri yansıtır. Kızı Sheila Bayne’in belirttiği gibi, “Hayatta kaldığı ve eve döndüğü için şanslı olduğumuzu bilerek büyüdük. Bu proje, babamın anılarını ve tüm Kanadalı gazileri onurlandırmamızı sağlıyor.”

Kanadalıları, bu hizmet hesaplarını sonsuza dek kaybolmadan önce ele geçirmeye yardımcı olmak için bu 2 milyon dolarlık özel kampanyaya katılmaya davet ediyoruz. Bu proje, gelecek nesiller için araştırma, sergi ve eğitimi geliştirmek için hikayelerini koruyarak daha fazla gazi ve ailelerinin kendi sesleriyle duyulmasını sağlayacak.

Savaşlar yapıldıktan ve kazanıldıktan veya kaybedildikten sonra, hizmet edenlere bir anma borcumuz var.