Denver Sanat Müzesi, Khmer Eserlerini Kamboçya’ya Geri Gönderiyor

DENVER, COLORADO—Denver Sanat Müzesi’ndeki bir rapora göre, Denver Sanat Müzesi dört Khmer eserini Kamboçya’ya geri gönderecek. Washington post. Kamboçya Kültür ve Güzel Sanatlar Bakanı Phoeurng Sackona, “Her birinin büyüleyici bir hikayesi ve ulusumuz için paha biçilmez değeri var” dedi. Bu dört nesne, 1970’lerde siyasi kargaşa sırasında faaliyet gösteren Kamboçyalı bir yağma ekibiyle bağlantılıydı. Müze, onları 2000 ve 2005 yılları arasında, 2019’da Kamboçya’dan eserleri yağmaladığı iddiasıyla suçlanan sanat tüccarı Douglas Latchford’un girdileriyle aldı. Geçen yıl öldü. Eserler arasında, güney Kamboçya’dan alındığı düşünülen Prajnaparamita adlı aşkın bilgelik tanrıçasının on ikinci yüzyıl sonlarına ait kumtaşı heykeli; Phnom Penh’in kuzeyindeki savaşçıları savaşa çağırmak için kullanılan 12 kişilik bir setin parçası olduğu düşünülen tarih öncesi bronz bir çan; ve güneş tanrısı Surya’nın yedinci veya sekizinci yüzyıldan kalma bir kumtaşı heykeli ve Hindu tanrısı Vishnu’nun uykusunu ve Brahma’nın doğuşunu betimleyen bir lento. Bu eşyaların her ikisinin de Kulen Dağı’ndaki bir tapınaktan geldiği sanılmaktadır. Sackona, “Kmer kültür varlıklarına sahip müzeleri ve özel koleksiyoncuları, menşe belgelerini paylaşmak ve Kamboçya hazinelerimizin gönüllü geri dönüşüne doğru ilerlemek için bakanlığa ulaşmaya teşvik ediyoruz.” Angkor İmparatorluğu’nu çaprazlayan yollar boyunca kurulmuş Khmer dinlenme tapınaklarını okumak için “The Pursuit of Wellness: Rest” bölümüne gidin.

READ  Doğu Hindistan'da 4.000 Yıllık Yerleşim Yeri Ortaya Çıkarıldı