Derbyshire’daki Renishaw Hall turuna çıkın

Nkimse Renishaw Hall’a ilk ziyaretlerini unutur. 17. yüzyıldan iki gerçek boyutlu İtalyan savaşçı tarafından başka nerede karşılanırsınız? Kendine özgü havalı çift, Renishaw’un cazibesini somutlaştırıyor. Bir gülümsüyor, bir hırlıyor; biri unutkan bir ziyaretçinin bıraktığı gözlüklerle süslenmiş, diğeri ise Victorian boncuklu bir el çantasıyla süslenmiş. Görünüşe göre Sitwell ailesinin dünyasına hoş geldiniz ve savurganlığa, zekaya ve sürprizlere hazır olun.

400 yıldır Sitwell’in aile evi olan bu ev, geleneksel olmayan ve gelenekselin, zenginlik ve kısıtlamanın, modern sanat ve Eski Ustaların kusursuz bir şekilde harmanlandığı bir evdir. Ayrıca rahat bir his var. Ev sahibi Alexandra Sitwell, “Bu bizim evimiz” diyor. ‘İçinde yaşıyoruz ve her odayı kullanıyoruz, bu yüzden insanlara göstermeyi sevmeme rağmen bir müze değil.’

Renishaw, babası Sir Reresby Sitwell’in evi amcasından miras aldığı yedi yaşından beri onun eviydi. ‘O günlerde çok farklıydı’ diye hatırlıyor. ‘Oldukça kasvetli ve rahatsız oldu. 1958’e kadar elektriğimiz yoktu ve 1969’a kadar ısıtma yoktu. Ama yine de cennet olduğunu düşündüm.’

bunu da beğenebilirsin Cornwall’daki Prideaux Place’i keşfedin

Rahatsızlık, Renishaw’un kültürel ve sosyal bir çekirdeğe dönüşmesine engel değildi. 1920’lerde ve 1930’larda ünlü Sitwell üçlüsünün merkezinde rol aldı: yazar ve patron Osbert; muhteşem elmacık kemikleri ve gümüş oje tutkusu olan bir şair ve performans sanatçısı olan kız kardeşi Edith; ve küçük erkek kardeş, sanatsever tarihçi Sacheverell. Savaşlar arası dönemin Parlak Genç Şeyleri’nin ön saflarında yer aldılar.

DH Lawrence, Evelyn Waugh, John Piper, Rex Whistler ve Cecil Beaton gibi önde gelen yazar ve sanatçılar ziyarete geldiler ve sık sık izlerini bıraktılar. Giriş holünde Piper’ın üç büyük tablosu var: Derbyshire Domainler; Renishaw’un çatılarından bir görünüm; ve bir Venedik triptik.

READ  Evde İkindi Çayı Nasıl Hazırlanır?

Arşivci Christine Beevers, “Piper, Osbert’in anılarını resmetmek için geldi ve Renishaw’a aşık oldu,” diye açıklıyor. ‘Ev, ülkedeki en büyük özel Piper koleksiyonunu içeriyor.’ Triptik, şöminenin üzerinden geçmek için boyanmıştı ve restorasyon için kaldırıldığı bu yıla kadar hiç yerinden oynatılmamıştı. Christine, “Arkasında çok fazla katran olduğu için alevlere kapılmaktan ne kadar kıl payı kurtulduğunu ancak o zaman keşfettik” diyor.

Renishaw’un başıboş Gürcü Gotik tarzı mimarisi, kompakt bir 17. yüzyıl binasını çevreliyor. 1625 yılında inşa edilen orijinal malikane oldukça mütevazı oranlardaydı. Daha sonra 18. yüzyılın sonlarında, 1. Baronet Sir Sitwell Sitwell, onu modernize etti ve cömert ölçekte üç büyük oda ekledi: geniş bir balo salonu, bir yemek odası ve 17m uzunluğunda bir misafir odası.

bunu da beğenebilirsin Dorset’teki Deans Court içinde

Christine, “Kurnaz bir mobilya alıcısıydı” diyor. Thomas Chippendale’in satın aldığı bir komodin, büyük salonda sahnenin merkezinde yer alıyor. 1770’lerde yapılmış ve 1802’de bir indirimden satın alınmış, Renishaw’un en büyük hazinelerinden biridir.

Christine, “1900 yılında sanatçı John Singer Sargent aile portresini yapmakla görevlendirildiği zaman, komodin arka planı oluşturmak için duvar halılarından biri ile Sargent’ın Londra stüdyosuna taşındı” diyor. 4. Baronet Sir George Sitwell’i, Lady Ida ve çocukları Edith, Osbert ve Sacheverell ile birlikte gösteren portre, şimdi uygun bir şekilde komodinin üzerinde asılı duruyor.

Misafir odası 1960’larda Alexandra’nın ebeveynleri tarafından yeniden dekore edildi. ‘O zamana kadar oda üzgün bir durumdaydı ve perdeler paramparçaydı. Aile servetleri, 19. yüzyılın ortalarında, arka arkaya yaşanan talihsizliklerin ardından zarar görmüştü ve 1849’da içindekiler satıldı ve ev kapatıldı,’ diye açıklıyor Christine.

Ancak yakınlarda yeni bir kömür damarı keşfedildiğinde aile Renishaw’u hayata döndürmeye başlayabilirdi. Ama uzun bir süreçti. 1970’lerde St Petersburg’daki Pavlovsk Sarayı’ndaki işlemeli bir ahşap zemini taklit etmek için şablonlanan zemin, yeni bir halı satın almaktan kaçınmanın tipik bir yaratıcı yoluydu.

READ  Korniş nasıl onarılır | Evler ve Antikalar

Alexandra, “Bana göre her odanın özel bir havası ve özel bir mesajı var” diyor. “Misafir odasında vay etkisi var ve annemin yaldızladığı Blue John masalarıyla yemek odasının formalitesini seviyorum, ama aynı zamanda kütüphaneyi de seviyorum çünkü akşamları ateşin söndüğü yerde rahatlayıp oturduğumuz yer orası.”

bunu da beğenebilirsin Wardington Malikanesi’nin eklektik iç mekanlarını keşfedin

Orijinal Jakoben alçı tavanı ve yaklaşık 3.000 kitabıyla kütüphane, Edith’in Rex Whistler’ın enfes bir portresini ve belki de evdeki en eski mobilya parçası olan c1600’den kalma bir bobin sandalyeyi içeriyor. Buna karşılık, bahçeye bakan cumbalı pencerede çarpıcı bir 20. yüzyıl cam kaplanı duruyor. ‘Ailem Murano Cam Fabrikasından satın aldı. Babam ışığı yakalama şekli konusunda tutkuluydu,” diyor Alexandra.

Her neslin yaptığı gibi, eve kendi tarzını getirdi. Çoğu Cecil Beaton’a ait olan büyüleyici siyah beyaz fotoğraf koleksiyonu bir merdivenin üzerinde sergileniyor; duman odasında Piper resimlerinin bir frizi düzenlenmiştir; Edith Sitwell’in Stella Bowen imzalı unutulmaz bir portresi giriş holündeki masanın üzerine yerleştirildi.

‘Eve daha fazla ışık getirdim, onu yaşam tarzımıza uyarladım ve Londra’dan mobilya getirdim.’ Alexandra’nın kendi toplama eğilimlerine gelince, kütüphanedeki Sitwell kitaplarına ekleme yapıyor. “Ama kalbim modern ve çağdaş sanata çekiliyor ve gelecekte toplamayı hedeflediğim şey bu” diyor. Ailesinin sanatsal mirası göz önüne alındığında, bu uygun bir hırs gibi görünüyor.