Dijital Verileri Kazmak – Penn Museum Expedition’ı Sybaris’e Tekrar Ziyaret Etmek

Geçen yıl boyunca Dr. Jason Herrmann ile Dijital Verileri Kazmak: Sybaris’e Penn Müzesi Gezisini Yeniden Ziyaret Etmek başlıklı bir Müze Asistanlığı projesinde çalışma fırsatım oldu. 1960’ların başında Penn Müzesi, güney İtalya’daki antik Yunan yerleşimi Sybaris’in yerini keşfetmek amacıyla bir dizi jeofizik araştırma yapmak için Milano Lerici Vakfı ile ortaklık kurdu. Arkeolojik saha çalışmasına uygulanan uzaktan algılama teknolojisinin en eski büyük ölçekli kullanımlarından birini temsil ettiği için bu önemli bir girişimdi. Dijital Verileri Kazma projesinin odak noktası, bilgiyi araştırmacılar ve eğitimciler için daha erişilebilir kılmak için bu erken jeofizik araştırmalardan toplanan verileri dijitalleştirmek ve aynı zamanda gelişmiş veri gösterimi ve kapasitesini kolaylaştırmak için modern CBS teknolojisinden yararlanmaktı. mekansal analiz.

İtalyan yarımadasının ucundaki Sybaris haritası. Froelich Rainey’nin “Sybaris Arayışı”ndan bir görüntü. Expedition Dergisi 11.2 (1969): 10-13.
Üniversite ve Penn Müzesi’nin karşılaştığı COVID kısıtlamaları göz önüne alındığında, bu proje üzerinde uzaktan ve bağımsız olarak Dr. Herrmann’a danışarak çalışabildiğim için şanslıydım. Projenin ilk aşaması, orijinal arkeolojik ekip tarafından kaydedilen el yazısı anket verilerinin sayısallaştırılmasını içeriyordu. Penn Müzesi arşivcileri, verilere erişebilmem için Sybaris projesiyle ilgili dört saha defterini de tarama nezaketini gösterdiler. Sybaris sitesinde yapılan manyetometri veya elektrik direnci araştırmalarından toplanan bir dizi okumayı temsil eden her bir veri sayfasını ayrı Excel dosyalarına kopyalayarak başladım. Anketin tarihi, araştırmacının adı veya anketin yeri gibi her bir veri seti ile ilişkili herhangi bir üst veri, gelecekteki araştırmacılar tarafından kullanılabilecek ayrı bir dosyaya kaydedildi.
El yazısı veri ızgarası örneği. Penn Müzesi Arşivleri.

El yazısı verilerin her sayfası bir Excel dosyasına kopyalandığında, dosyalar daha fazla biçimlendirme için sekmeyle ayrılmış metin dosyaları olarak kaydedildi. Bu metin dosyaları formüle edildi ve raster görüntüler olarak bir CBS’ye yüklenmeye hazırlanırken Surfer ızgaralarına dönüştürüldü. Bu proje için ArcGIS paketinin bir parçası olan ArcMap programını kullandım. Bir tarama katmanı olarak, alan not defterlerinden alınan her bir veri ızgarası, her hücre bir veri değerini temsil eden bir dizi kare hücreye çevrildi. GIS içindeki görüntüleme özelliklerini manipüle ederek, her hücreye, en yüksek veri değerlerinin beyaz ve en düşük veri değerlerinin siyah olarak temsil edildiği gri tonlamalı bir gradyan temelinde bir renk atamak mümkündür. Ortaya çıkan dereceli görüntüler, bu veri değerlerinin sayısallaştırılmasının bir CBS kullanılarak nasıl görsel ekranlara dönüştürüldüğünü göstermektedir. Bu görüntüler, Sybaris’te toplanan jeofizik verilerin daha net anlaşılmasını sağlar ve ayrıca verilerin analizi için geliştirilmiş kapasiteleri kolaylaştırabilir.

READ  Nadir 19. Yüzyıl Dalış Kaskı Açık Artırmada 54.000 Dolarlık Değer Yarattı
CBS’de ızgara raster katmanı örneği. Kacie Alaga.

Her bir veri ızgarasının raster görüntülerini oluşturup bunları GIS’e yükledikten sonra, her bir araştırma ızgarası, doğru bir şekilde yansıtılabilmesi ve Sybaris sahasının bir hava haritası üzerine yerleştirilebilmesi için coğrafi referanslandırılacaktır. Sonuç olarak, Sybaris’i çevreleyen manzara ile bağlantılı olarak görüntülenebilen tek bir mekansal özellikte tüm farklı araştırma ızgarası görüntülerini birleştirmek, jeofizik artefaktları ve anomalileri sitenin karşılık gelen doğal özellikleriyle kaplayarak mekansal analiz için gelişmiş bir yetenek sağlayacaktır. Bu görsel gösterim, Sybaris projesine katılmayı seçen gelecekteki araştırmacılar ve eğitimciler için toplanan veri setlerinin faydasını ve değerini artıracaktır. İleride Dr. Herrmann’a, hakemli bir dergide yayınlanmak üzere Sybaris verilerinin sayısallaştırma sürecini detaylandıran bir makale hazırlamasında yardımcı olacağım.

Sybaris’in havadan görüntüsü. Froelich Rainey’nin “Sybaris Arayışı”ndan bir görüntü. Expedition Dergisi 11.2 (1969): 10-13.

Penn’deki derslerde jeofizik araştırma yöntemleri ve bir CBS’nin mekansal analiz için bir araç olarak kullanılması konusunda daha önce biraz deneyim kazanmış olsam da, bu konularda bilgi ve becerilerimi genişletmenin bir yolu olarak Dijital Verileri Kazma projesine katılmaktan heyecan duydum. alanları ve ilgili teknolojilerle ek uygulama kazanma. Özellikle Penn Museum’un geçmişteki saha çalışmasından elde edilen eski verilerle ilgilenme ve arkeoloji pratiğindeki teknolojik ilerlemelerin araştırma ve bilgi analizi için koşulları ne kadar ilerlettiğini ve iyileştirdiğini görme fırsatından özellikle keyif aldım. Bu sonbaharda dijital arkeoloji alanında doktoram için çalışmaya başladığımda, Kazı Dijital Veri Müzesi Asistanlığına katılarak kazandığım beceri ve deneyim, özellikle hakemli bir dergide ortak yazar olarak yayınlama fırsatı devam edecek. hem akademik hem de profesyonel hedeflerimi desteklemek için.

Kacie Alaga, Akdeniz Dünyası Sanat ve Arkeoloji programında yüksek lisans öğrencisi