Ekim 1970: Bir Drama Üzerine Çoklu Perspektifler

Xavier Gelinas

Kanada’daki birçok tarihi olayı anıyoruz. Bazıları trajiktir, acı verici anılar ve karmaşık duygular uyandırır. Böyle bir olay 1970 Ekim Krizidir.

Her şey Montréal’de 5 Ekim’de başladı. Şiddetli, sosyalist, bağımsızlık yanlısı bir hareket olan Front de libération du Québec (FLQ, Quebec Kurtuluş Cephesi), İngiliz Ticaret Komiseri James Cross’u kaçırdı. Kuzey Amerika tarihindeki ilk siyasi nedenli adam kaçırma olayıydı. Kaçıranlar, manifestolarının ulusal Fransız televizyon ağı Radio-Canada’da yayınlanması da dahil olmak üzere çeşitli taleplerde bulundular. Zaman kazanmak isteyen federal hükümet kabul etti ve manifesto, spiker Gaétan Montreuil tarafından okundu. Manifesto’nun ham, amansız üslubu, tüm tarafların görüşlerini netleştirdi.

10 Ekim’de ani bir olay dönüşü oldu. Başka bir FLQ hücresi, Quebec’in başbakan yardımcısı Pierre Laporte’yi Montreal’in Güney Kıyısı’ndaki evinin önünde kaçırdı. Kriz olan şey ulusal bir dramaya dönüştü. Korku milleti sarstı ve bunun iyi bir nedeni vardı.

15 Ekim’de federal hükümet, özellikle Montréal’de düzeni sağlamak için Quebec’e 8.000 asker gönderdi. Birkaç yıldır şehir bombalamalar, yasadışı grevler ve çalkantılı gösteriler nedeniyle kargaşa içindeydi. Belediye başkanı Jean Drapeau ve şehrin polis gücü bunaldı ve en kötüsünden korktu.

16 Ekim sabah saat 4’te Başbakan Pierre Elliott Trudeau ciddi bir karar verdi. Quebec’in başbakanı Robert Bourassa ve Belediye Başkanı Drapeau’nun ricası üzerine, Savaş Önlemleri Yasası’nı – barış zamanlarında asla uygulanmayan güçlü yasayı – çağıran bir kararname çıkardı. Yasa polise geniş yetkiler verdi. Yaklaşık 500 kişi hapsedildi ve polis 31.000 arama yaptı.

Ertesi gün FLQ karşı saldırıya geçti. Laporte’un cesedi, bir meydan okuma hareketi olarak federal hava kuvvetleri üssüne park edilmiş bir arabanın bagajında ​​bulundu. Bu, 1868’de Thomas D’Arcy McGee’nin öldürülmesinden bu yana Kanada’daki ilk siyasi suikastti. Takip eden haftalarda, kriz, kaçıranlar yakalandığında daha da azaldı, şüphelilerin büyük çoğunluğu serbest bırakıldı ve neyse ki James Cross kurtarıldı.

READ  Rudyard Kipling'in Doğu Sussex'teki tenha evi

Ekim Krizi geçmişte 50 yıl oldu, ancak birçok yönden hala tartışmalı. Dramadan kaçınılabilir miydi yoksa farklı bir şekilde ele alınabilir miydi? Asla kesin olarak bilemeyeceğiz. Müzenin koleksiyonlarına daha derin bir göz atarak, Ekim 1970’deki dramatik olayları birkaç önemli figürün deneyimleriyle keşfedebiliriz.

Daha fazla bilgi edinmek için Müze’nin Ekim Krizi: Kişisel Bir Deneyim adlı blog gönderisini okuyun.

Manifeste du FLQ'nun (FLQ'nun manifestosu) ilk sayfası, Ekim 1970'te Radio-Canada'da yayınlandı.

Manifeste du FLQ’nun (FLQ’nun manifestosu) ilk sayfası, Ekim 1970’de Kanada Radyosu’nda yayınlandı. Orijinal roneoed kopya. CMH Archives, André Duchesne fonds, 2018-H0011, dosya 14.

Kanada başbakanı Pierre Elliott Trudeau'nun çerçeveli, imzalı fotoğrafı,

Kanada başbakanı Pierre Elliott Trudeau’nun çerçeveli, imzalı fotoğrafı, 1968–1970. Serge Joyal Koleksiyonu, Kanada Tarih Müzesi, 2011.21.411, IMG2012-0265-0041-Dm.

Quebec hükümetinin avukatı ve müzakerecisi Robert Demers tarafından 1970 Ekim Krizi sırasında kullanılan defter. CMH Arşivleri, Robert Demers fonds, 2018-H0008.1. Fotoğraf: Amanada Gould

Montreal belediye başkanı Jean Drapeau'nun halk sanatı heykeli

Montreal belediye başkanı Jean Drapeau. Henri Lajeunesse tarafından halk sanatı heykeli. Kanada Tarih Müzesi, 85-162, 7178-3272-4309-091.

Balistik koruma kaskı

Ordu tarafından Ekim 1970’de kullanılanlara benzer balistik koruma başlığı. Kanada Savaş Müzesi, 19810910-003.

Sonbahar Rehine, William McElcheran'ın Pierre Laporte'u bağlayarak tasvir ettiği heykel, 1971, bronz.

Sonbahar Rehine, William McElcheran’ın Pierre Laporte’yi bağlayarak tasvir ettiği heykel, 1971, bronz. Kanada Tarih Müzesi, 2014.43.1, IMG2014-0236-0271-Dm.